18 mar. 2012

Rulada Savoy


Cine ma cunoaste, stie ca uneori ma pot fastaci pana…pleaca trenul.
Asa, de exemplu, am gatit in ultimele zile multe retete de post, dar acum, in loc sa le postez cat mai repede, poate va fac pofta sa incercati si voi cate ceva dintre ele, ma incurc in amanunte. Asa, de exemplu, m-am tot gandit ce  nume sa-i dau frumoasei asteia de varza Savoy  umplute cu legume: rulada, terina, sau cum sa-i spun, ca sa intelegeti dintr-o privire ca se face foarte usor.
E primavarateca si culorile ei vii te fac fac zglobiu, de nu mai mira pe nimeni daca in timp ce desfacem varza Savoy in foi si planuim sa o oparim putin, sa se inmoaie  ca s-o facem mai usor de manevrat,  ne pomenim cantand:

“Mi-am cioplit o luntre-n crang, unde creste musetelul
  Si-am scapat din ea inelul, mandrei mele in adanc
  Rau e ca o soacra rea, dorul cand te pedepseste
  Mi-a furat inelu'un peste, si cu el dragostea mea.”

cum facea odinioara Marian Nistor. De la Savoy.

In orice caz, daca vreti sa va molipsiti si voi, luati (macar imaginar) o bentita colorata, sa va tina paru-n frau, ca pana sa zica "peste" si cei mai molcomi decat noi (unii), o sa si terminam de rulat varza. Sau copt terina. Sau de cioplit o luntre. Ideea e sa nu uitam de unde am pornit:

Ne trebuie:

- o varza Savoy,
- morcov taiat subtire
- ciuperci taiate felii
- ardei taiat Julienne
- tofu (preparat din soia)
- hrisca (kasha) fiarta
        sau grau sfaramat (bulgur)
- sare, piper, curcuma


Se  desface varza in foi, se opareste putin.


Se calesc restul legumelor si se amesteca cu graul fiert. Se condimenteaza dupa gust, se adauga putina curcuma.

 

Se aseaza foile de varza intr-o tava, unsa cu putin ulei de masline, acoperind baza si peretii. Se aseaza o parte din umplutura de legume.

 

Deasupra  se aranjeaza bucati de tofu. Se toarna putin ulei de masline, sare si piper. Se pune restul de umplutura si se acopera cu  marginile frunzelor de varza.



Se acopera tava, se introduce la cuptor intr-o alta tava mai mare, cu apa.
Se lasa la cuptor, la 200 °C,  aproximativ 40 de minute.

 

Dupa ce se raceste putin, se rastoarna pe platoul de servit si se taie felii.


A venit timpul sa ne bucuram de putina culoare.
E primavara!


Iar “domnul” Cardinal, cu  trilurile lui,  isi aduce si el aportul la buna dispozitie.
Pe care v-o doresc si voua.

Sa auzim numai de bine!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu